ArtCaffe

ArtCaffe

Molièreov „Don Juan“ prvi put u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu

Upravo u godini obilježavanja 400. obljetnice Molierèova rođenja, njegova tragična komedija „Don Juan“ bit će prvi put uprizorena u zagrebačkome HNK kao velika dramska ansambl predstava, u režiji gosta iz Sjeverne Makedonije Dejana Projkovskoga. Premijera će se održati 8. listopada u 19.30 sati.

Španjolski plemić Don Juan Tenorio, ako je uopće postojao, vjerojatno ni u snu nije mogao zamisliti kako će u stoljećima koja slijede postati junakom mnogih književnih i glazbenih djela te sinonimom vječnoga zavodnika. U svijet umjetnosti uveo ga je početkom 17. stoljeća njegov sunarodnjak Tirso de Molina u drami pod naslovom „Seviljski zavodnik i kameni gost“. Priču o bespoštednu zavodniku žena i oskrvnitelju umrlih, koja je u to vrijeme bila posve uobičajena tema, preuzeo je i jedan od najvećih dramatičara francuske i svjetske dramske literature Jean-Baptiste Poquelin Molière, praizvevši 1665. svoju petočinsku komediju „Don Juan ili Kamena gozba“. Smjestivši radnju na Siciliju, Molière se naslanja na svojega španjolskog kolegu i na razne legende o vječnom zavodniku, prevarantu i šarmeru koje su kolale iberijskim poluotokom, stvorivši remek-djelo koje do danas jednako intenzivno intrigira kazališne autore diljem svijeta.

„O Don Juanu sam razmišljao proteklih godina i uvijek bi se našao neki razlog zašto ga ne raditi. Velik je to tekst i vrlo važan. U naslovnoj ulozi je Igor Kovač, a iznimno me veseli rad sa svim glumcima. Način na koji stvara glumački ansambl HNK Zagreb jako je blizak meni i mojemu načinu rada. Osjećam tu energiju, tu beskompromisnost, osjećam koliko je svima važno pronaći pravo rješenje za najbolji rezultat“, izjavio je redatelj Dejan Projkovski.

Predstava se igra u prijevodu Radovana Ivšića, u redakciji Sanje Ivić.

Uloge tumače Igor Kovač, Iva Mihalić, Dušan Bućan, Kristijan Potočki, Franjo Kuhar, Tesa Litvan, Filip Vidović, Luca Anić, Milan Pleština, Slavko Juraga, Ivan Jončić, Silvio Vovk, Ivan Colarić. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Doris Kristić, glazbeni skladatelj je Goran Trajkovski, suradnica za scenski pokret Olga Pango, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, jezični savjetnik Dušan Gojić.

Autor: Žana Begić

Foto: Saša Novković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)