ArtCaffe

ArtCaffe

Premijera drame “Svjetlo pada“ Simona Stephensa u ZKM-u

Drama Simona Stephensa „Svjetlo pada“ , u režiji Janusza Kica, prva je ZKM-ova premijera u novoj kazališnoj sezoni, a odigrat će se 7. listopada.

Simon Stephens jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove se drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih prošlog stoljeća izvode i u zemljama engleskoga govornog područja kao i diljem Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima. Stephensovi su dramski tekstovi raznoliki i formalno i tematski, u rasponu od tzv. prljavog realizma do poetske ili postdramske fragmentacije, od angažirano političkog do posve intimnog pristupa, žanrovski fluidni, otvoreni različitim kazališnim interpretacijama. Ovo će biti prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj, u režiji Janusza Kice, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovog teksta iznimno dobro poklapa.

„Drama ‘Svjetlo pada’ (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž. A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psiholoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi. Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi“, zapisala je dramaturginja Lada Kaštelan.

U predstavi glume Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: ZKM/Marko Ercegović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)