ArtCaffe

ArtCaffe

Nove operne snage Mozartove „Čarobne frule“ u HNK-u Zagreb

Premijerno postavljena u studenome 2018. godine u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, „Čarobna frula“ W. A. Mozarta oduševila je publiku i kritiku, a sad je u zagrebačkom HNK-u ponovo na repertoaru s novim opernim snagama.

U „Čarobnoj fruli“ s novom solističkom podjelom pod ravnanjem maestra Srbe Dinića, Tamino je Martin Sušnik i Filip Filipović, Marija Kuhar Šoša, Darija Auguštan i Josipa Lončar pjevaju ulogu Pamine, Kraljice noći su Viktorija Đurđek i Lidija Horvat Dunjko, Papageno Ozren Bilušić, Toni Nežić je u ulozi Govornika, a Marko Špehar nastupa kao Sarastro i Govornik.

Wolfgang Amadeus Mozart tu je operu napisao 1791. godine, samo nekoliko mjeseci prije svoje smrti. Bečka praizvedba opere polučila je golem uspjeh i svi su pričali o božanskom talentu mladog skladatelja i nevjerojatnoj glazbi koju je utkao u „Frulu“. I oni koji su prije sumnjali u Mozartovu skladateljsku genijalnost, svoju su sumnju tada prekinuli.

Priča je to o borbi dobra i zla, prikazana kroz mnoštvo likova koji se bore za čarobnu frulu, instrument pun moćne čarolije. Ova moćna magija u fruli je metafora za glazbu, silu dobra koja može pokrenuti cijeli svijet. „Čarobna frula“ u režiji Krešimira Dolenčića u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu režijom, scenografijom i kostimima fantastična je bajka koja uzima pozornost i velikima i malima, ljubiteljima opere, ali i onima koji se prvi put nađu u gledalištu.
U ulozi Kraljice noći u veljači nastupaju sopranistice: mlada zvijezda – Viktorija Đurđek i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih soprana, operna diva Lidija Horvat Dunjko.

Operu „Čarobna frula“ možete pogledati 3., 21., 23. i 25. veljače u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Fotografije: Mara Bratoš

Autor: ArtCaffe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)