ArtCaffe

ArtCaffe

Oproštajni koncert najdugovječnijeg člana Zagrebačkih solista Marija Ivelje

Mario Ivelja, legendarni je kontrabasist Zagrebačkih solista, koji se nakon karijere duge više od četrdeset godina oprašta od aktivnog sviranja, no vjerujemo da će i dalje ostati dobri duh Solista, barem kao aktivni pratitelj koncerata.

Zagrebački solisti su u svojoj dugoj karijeri doživjeli zvjezdane trenutke na svim najznačajnijim pozornicama svijeta. Na mnogim od tih koncerata, još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nastupao je i Mario Ivelja na kontrabasu. Ovaj ugledni glazbenik i pedagog, tijekom karijere u Solistima surađivao je s nekoliko koncert-majstora, od kojih bismo svakako istaknuli maestra Tonka Ninića, ali i aktualnog Sretena Krstića. Ivelja je, uz sviračku,  imao i pedagošku karijeru te je svojim iskustvom i znanjem nadahnuo i obrazovao veliki broj mlađih kolega, koji sada također imaju respektabilne karijere, svirajući u raznim orkestrima u zemlji i inozemstvu. Osim kao vrhunski glazbenik, poznat je i kao dobri duh Zagrebačkih solista, uvijek spreman na šalu i podizanje atmosfere svojim jedinstvenim smislom za humor.

Njegova karijera svakako je ispunjena visokim umjetničkim standardima i vjerujemo da će na neki način i dalje prenositi svoja znanja i vještine na kolege u Solistima, ali i na mlade kontrabasiste.

Oproštajni koncert Marija Ivelje  održat će se u subotu, 27. studenog 2021., u koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa“ (Muzička akademija) s početkom u 19 sati.

Na koncertu će biti izvedena i Sonata za violinu u g-molu, poznatija pod imenom „Đavolji triler“ u izvedbi Krunoslava Marića.

 

Program koncerta:

Antonio Vivaldi:  Koncert za gudače i continuo u c-molu,  RV 118

Arcangelo Corelli: Concerto grosso u g-molu, op. 6, br. 8, Božićni koncert

Antonio Vivaldi:  Koncert za gudače i continuo u e-molu, RV 134, Sinfonia

Giuseppe Tartini: Sonata za violinu u g-molu, B.g5, Đavolji triler, za gudače obradio Sreten Krstić

solist: Krunoslav Marić, violina

 

Felix Mendelssohn: Simfonija za gudače u g-molu, br.12

Carl Ditters von Dittersdorf: Koncertantna simfonija za violu i kontrabas u D-duru, Kr.127

solisti: Mario Ivelja, kontrabas, Hrvoje Philips, viola

Autor: ArtCaffe

Foto: Zagrebački solisti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)