ArtCaffe

ArtCaffe

Hommage Mahleru: Renata Pokupić, Zagrebački solisti, Riječki klavirski trio i Hrvoje Philips u Lisinskom  

Neka od najpoznatijih djela Gustava Mahlera, autora koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, izvest će 29. siječnja u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskoga vrhunski hrvatski glazbenici: Renata Pokupić, mezzosopran, Zagrebački solisti, Riječki klavirski trio (violinist Krunoslav Marić, violončelist Vid Veljak te Filip Fak na glasoviru) te gost Hrvoje Philips na violi.

Na repertoaru će se tako naći Mahlerov Kvartet za violinu, violu, violončelo i glasovir u a-molu, Pet pjesama na stihove Friedricha Rückerta (obrada za mezzosopran i glasovirski kvartet: Gerhard Präsent), Adagietto iz Pete simfonije u cis-molu (obrada za komorni gudački orkestar: Sreten Krstić) te djelo Franza Schuberta: Gudački kvartet u d-molu, br. 14, op. post., D. 810, Smrt i djevojka čiju je obradu za gudački orkestar napravio upravo Gustav Mahler.

Zanimljivo je napomenuti da je prelijepi Adagietto iz Mahlerove Pete simfonije, koji je svjetsku slavu stekao u filmu Smrt u Veneciji, zapravo njegova objava ljubavi Almi Schindler, njegovoj budućoj supruzi.

Melankolične Pjesme na stihove Friedricha Rückerta  još su jedan dokaz Mahlerove bogate zvučne imaginacije, jedinstveno svjedočanstvo te zrcalo njegovih intenzivnih borbi i nutarnjih vrenja, strasti i kompleksnog duhovnog života. I Glasovirski kvartet je skladba puna najintenzivnijih emocija i profinjenih, gotovo „seizmografski“ tankoćutnih titraja genijalne umjetnikove duše. Jedno je to od rijetkih Mahlerovih sačuvanih mladenačkih djela. U izvedbi Riječkog komornog trija, bit će to još jedan od vrhunaca večeri i dostojan hommage jednom od najvećih i najoriginalnijih glazbenika bogate povijesti glazbenoga romantizma.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografija: Riječki klavirski trio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)