ArtCaffe

ArtCaffe

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben u nedjelju u varaždinskom HNK-u

U nedjelju, 28. studenoga, u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19.30 sati, Hrvoje Pintarić na rogu i Tamara Jurkić Sviben na klaviru održat će koncert 3. koncertne sezone. Organizator je HNK u Varaždinu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Ministarstva kulture i medija, a za dolazak su potrebne covid potvrda i maska za lice.

Hrvoje Pintarić rođen je 1971. u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. u klasi profesora Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. prvi je hornist Dubrovačkog simfonijskog orkestra, s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. živi i radi u Zagrebu kao član orkestra Opere HNK, a 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeusfest u Bjelovaru” te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević…), što je 2019. rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleyja. Umjetnički je voditelj Zagrebačkog orkestra ZET-a u Zagrebu.

Hrvatska pijanistica Tamara Jurkić Sviben rođena je u Puli 1973. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995., gdje je i magistrirala 2006. u klasi prof. Vladimira Krpana. Doktorirala je kroatologiju 2016. godine. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica od 1992. na mnogim hrvatskim i inozemnim festivalima, usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dvoje pijanističko umijeće usavršavala je kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot“. Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. stoljeća te dva CD-a za australsku izdavačku kuću Hammerings Records s djelima australskog skladatelja Alana Holleyja. Njezine snimke skladbi  Ivane Lang i Alfija Kabilja nalaze se na izdanjima Cantusa.

Tamara Jurkić Sviben i Hrvoje Pintarić surađuju od 2010. na promociji novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i glasovir. Zajednička suradnja rezultirala je brojnim koncertima u domovini, ali i turnejama u Kanadi i Australiji te nosačem zvuka „Signali“ s djelima hrvatskih skladatelja u izdanju Cantusa. Skladbe M. Prohaske, T. Uhlika, B. Okmace, S. Majurec pisane su upravo za duo Jurkić Sviben-Pintarić. Njih dvoje, zajedno s mezzosopranisticom Sofijom Cingula, osnovali su i Trio Ludens, komorni sastav koji njeguje komornu glazbu 19. i 20. stoljeća s posebnim naglaskom na suvremeno hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.

Autor: ArtCaffe

Fotografija: Ivan Mihaljević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)