ArtCaffe

ArtCaffe

Vlatko Stefanovski i Tanec uskoro u Lisinskom, očekuje se pravi scenski spektakl

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet desetljeća dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom, nacionalnim folklornim ansamblom Sjeverne Makedonije,  u svojoj zemlji i inozemstvu, a 29. rujna će se predstaviti i zagrebačkoj publici u KD Vatroslava Lisinskog.

Stefanovski te suradnje uvijek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju glazbu, ali i za makedonsku glazbenu kulturu u cjelini. Folklorni motivi neizostavan su  i dominantan element njegove glazbe, pa je suradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak naprijed nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa.

Zbog visokog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao skladatelj/aranžer obrada folklornih tema angažiran je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalist i autor. Njemu je povjereno da glazbeno spoji ova dva izvođača na dostojanstvenoj, jednako vrhunskoj razini. Kombinacija se pokazala uspješnom i ovaj prestižni glazbeni projekt niže izvanredne koncerte. Osim premijernog nastupa na „Jesenskom glazbenom festivalu“ u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspješno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji kao i na prestižnim ljetnim pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Publika svih ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec napokon spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl. Posebno za ovaj projekt izvođeni su antologijski plesovi “Pelistersko”, “Kasapsko oro”, “Sitna lisa”, “Postupano”, “Kalajdžsko”, “Pajduško” i nezaboravne melodije “Eleno, čerko”, “Jano, mori, sevdalino” u novim aranžmanima Damira Imerija. Ova vrhunska fuzija, koja je rezultirala jedinstvenim glazbenim nastupom, zasluženo živi svoj međunarodni koncertni život.

Autor: Žana Begić

Foto: KD Vatroslava Lisinskog

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)